Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Vinurile


Vinul. Cum îl consumăm corect

Vinul și mîncarea au mers "mînă în mînă" de foarte mult timp; ambele sunt o combinație perfectă de arome și savoare. Vinul nu numai că oferă un anumit aer de festivitate mesei, dar reprezintă, în același timp, un adevărat digestiv pentru ceea ce consumi. Ideea de bază este să mănînci și să bei ceea ce îți face plăcere; există însă un set de reguli pentru cei pretențioși și sofisticați. În primul rînd, alegerea unui vin regional este esențială. Nimic nu merge mai bine cu niște paste italienești decît un vin italian din regiunea respectivă. În celelalte situații, vinurile pot fi potrivite cu mîncarea, astfel:

*Merlot: miel, porc, ton, sosuri italiene pe bază de carne
*Pinot Noir: șuncă, curcan, rață
*Cabernet Sauvignon: grătar, coaste prăjite, pește la grătar
*Chardonnay: paste cremoase, mîncăruri pe bază de pui, risotto
*Pinot Grigio: piept de pui, creveți, sosuri albe ușoare
*Sauvignon Blanc: sunca, peste, scoici
*Vinuri spumante: șuncă, sushi, fructe
Vinul și brînza sunt una din cele mai fericite combinații pe care le poți face vreodată; însă nu orice tip de vin se potrivește cu orice fel de brînză. Brînza albă, proaspătă trebuie servită cu un vin dulce; brînza bogată în consistență moale merge cu un vin alb intens sau un roșu uăor. Brînza de consistență tare, închisă la culoare se potrivește cel mai bine cu un vin bogat în aromă.

Înainte de a deschide o sticlă, asigură-te că vinul are o temperatură corespunzătoare. De asta depinde cît de bine băuturaîși va putea deschide gustul și aroma. Să știi că dacă ai pus sticla în frigider, vinul se răcește cu 2 grade la fiecare 8-10 minute. 
Dacă e vorba despre vinurile roșii, atunci după ce ai destupat sticla, e bine să o lași deschisă vreo 30 de minute, ca să “respire”, cum zic specialiștii. În cazul vinului alb, acesta poate fi servit imediat după destupare.

Atenție la dop. Nu-l arunca la gunoi înainte de a-l studia. Pluta îți poate spune mai multe despre calitatea vinului. Pentru a savura din plin gustul și aromele vinului, va trebui să-ți iei pahare “corecte”.

Paharul se umple cu vin pe 1/3, maxim pe jumătate. Astfel vei lăsa suficient spațiu pentru aer și respectiv pentru oxigenarea vinului. Acum a venit momentul să studiezi culoarea băuturii. Înainte de a gusta vinul, amestecă-l în pahar. Așa vei simți mai bine aroma lui.

A patra etapă este post gustul, după ce l-am înghițit sesizăm un șleif așa lung înseamnă că vinul este de calitate dacă el persistă un timp mai îndelungat. Dacă nu ai baut tot vinul din sticlă, nu te grabi sa-l arunci. Astupă bine sticla cu un dop, de dorit unul de plută. Astfel vei putea păstra vinul încă cîteva zile.

Alegerea vinului pentru o masă este strîns legată de bucatele pe care le servești. În combinația vinului cu mîncarea trebuie să te conduci de încă o regulă: dacă vinul este scump și select, bucatele trebuie sa fie sofisticate, alese. Și invers - dacă mîncarea este una simplă, servește la ea vin tînăr și ordinar.

 

Ecaterina Gîndea

 

 

 

Partenerii nostri: