Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


Teatrul - templul divin al actorului

Teatrul a căpătat dintotdeauna energiile creatoare ale dramaturgilor, regizorilor, actorilor, spectatorilor. Fiind de natură sintetică, teatrul include în sine diferite genuri de artă literatura, muzica, coreografie, scenografie. Prin vocația sa, este un formator al valorilor, un insuflețitor al idealurilor, un animator al opiniei publice, un tribun al spiritelor novatoare. Producțiile teatrale moderne implică munca unei echipe în spatele scenei:proiectanți, constructori, tehnicieni, costumieri și machiori, actori și regizori. Teatrele profisioniste oferă ultimele inovații din electronică, sisteme de iluminat și sonorizare.Iar piesele de teatru sunt jucate cu mult succes, de amatori, în săli mici și în școli.

Teatrele din Republica Moldova au o istorie frumoasă, marcată de multiple realizări, o tradiție scenică afirmată, actori consacrați și un public fidel. Colectivele teatrale se află într-un continuu  proces de căutare de noi forme și mijloace expresive, familiarizînd publicul cu cele mai noi realizări în domeniul artei teatrale şi a dramaturgiei naţionale şi mondiale. Colectivele teatrale formate în perioada postbelică, dar și după declararea independenței Republicii Moldova au contribuit substanțial la trezirea conștiinței naționale a moldovenilor, renașterea tradițiilor și afirmarea valorilor strămoșești.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” a luat fiinţă la 10 octombrie 1920 din initiativa unui grup de fruntaşi ai vietii publice locale în frunte cu Sergiu T.Niţă, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ştefan Ciobanu, membru al Academiei Române, scriitorii Nicolae N.Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici şi regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu. Prima stagiune a fost deschisă cu  spectacolul "Fântâna Blanduziei" de Vasile Alecsandri

Teatrul „Eugène Ionesco” este unul din teatrele notorii din Chișinău. A fost fondat la 11 septembrie 1991. Teatrul a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, proaspeți absolvenți ai Școli de teatru „B.Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău. Eugène Ionesco și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele, acest gest fiind profund simbolic. Regizorul și actorul Petru Vutcărău a fost primul regizor și director artistic al teatrului, actualmente fiind și directorul teatrului.

Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost fondat în anul 1990 de către actorul şi regizorul Sandu Grecu, discipol al conducătorului artistic al Teatrului Satiricon din Moscova, Konstantin Raikin.

Satiricus este un teatru de factură modernă: profesează un text incitant, în special de satiră şi umor, îmbinat organic cu dansul, cîntecul, pantomima.

Teatrul National de Opera si Balet din Republica Moldova este mindria culturii nationale muzicale din cele mai vechi timpuri. Acest pamint s-a facut vestit prin vocile sale. El este bogat in talente, pe care insasi natura le-a inzestrat cu harul vocii. In trecut acest tinut nu o data a atras atentia  diferitelor trupe de opera. Aici s-au aflat in turneu ilustri cintareti Fiodor Shaleapin şi Enrico Caruzo, care au cucerit inimile numerosilor admiratori. In aceste conditii ideea fondarii unui teatru profesionist plutea in aer inca la hotarul secolului XIX-XX. Dar numai la mijlocul sec. XX aceasta idee nobila, care preocupa adevaratii iubitori de arta, a devenit realitate.

În 1960, în perioada dezgheţului politic, la Chișinău se înfinţează un teatru pentru copii şi tineret – “Luceafărul”. Trupa teatrului o alcătuiesc un grup de tineri absolvenţi ai şcolii teatrale “B.V.Şciukin” din  Moscova: Maria Balan, Vera Grigoriev, Nina Doni, Vladimir Zaiciuc, Valentina Izbeşciuc, Dumitru Caraciobanu, Vasile Constantin, Nina Mocreac, Ecaterina Malcoci, Anatol Pogolşa, Gheorghe Rotăraş, Anatol Rusu, Grigore Rusu, Eugenia Todoraşcu, Ilie Todorov,Ion Ungureanu, Dumitru Fusu, Ion Horea, Ion Şcurea, Pavel Iaţcovschi, deosebit de receptivi la cerinţele estetice ale timpului şi dornici de a crea o nouă paradigmă a teatrului moldovenesc.

Teatrul „Alexei Mateevici” a fost înfiinţat de actorul si publicistul Andrei Vartic în baza Teatrului Poetic, fondat în anul 1977 pe lângă Filarmonica din Chișinău.  Printre primele spectacole montate pe scena teatrului se numără ,,Ce vor scriitorii,, «Oameni de paie», «Cîrnăţarul,, şi altele. 
Teatrul „Alexei Mateevici” este singurul teatru poetic din Europa, la care se monteaza spectacole de folclor, precum „Miorita” şi „Toma Alimos”, de poezie autohtona şi după cele mai cunoscute opere romanesti şi universale - Eminescu, Alecsandri, Mateevici, Topârceanu, Blaga, Druţă, Zadnipru, Aitmatov, Lermontov, din poezia japoneză, turca, ceha etc. Recitalurile actorilor Nicolae Jelescu si ale Margaretei Nazarchevici sunt apreciate nu doar in Republica Moldova, dar şi în Romania, Italia, SUA şi Ucraina.

Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov” din Chișinău a fost înființat la 5 noiembrie 1934 la Tiraspol. Din trupă făceau parte B.Vareiskii, E.Diordiev, T.Orlova, A.Rachitin, T.Lorskaia, G.Svetinskaia, A.Iakovlev. Un rol important în organizarea și dezvoltarea teatrului au jucat G.Nazarcovskii (conducătorul artistic) și M.Zubov (director). Primul spectacol montat în 1934 a fost „Ura” de S.Ialțev, urmat de „Liubovi Iarovaia” de K.Treniov (1936, 1947), „Platon Crecet” de A.Corneiciuc (1937), „Așa s-a călit oțelul” de N.Ostrovski (1938).  În 1940 teatrul a fost mutat la Chișinău, unde în același an a prezentat spectacolul „Descătușarea”, de B.Lavreniov. În timpul celui de-al doilea război mondial teatrul a fost evacuat în Turcmenia, unde a montat spectacolele „Oamenii ruși” de C.Simonov, „Partizanii în stepele Ucrainei” de A.Corneiciuc, „Mașenica” de A.Afinoghenov, „Vinovați fără vină” de A.Ostrovskii, etc.

Teatrul dramatic municipal "Pe strada Trandafirilor" este un teatru dramatic rus din capitala Republicii Moldova. A fost fondat în anul 1978 la Chișinău ca teatru-studio. Repertoriul său e consacrat în special teatrului contemporan rus și occidental. Pînă la începutul anilor 1990 teatrul-studio de pe str.Trandafirilor a fost una din cele mai "avangardiste" instituții teatrale din Basarabia, teatrul remarcîndu-se și datorită unor actori tineri și talentați precum Ala Baleka (actualmente stabilita în Israel), Harry Kijner, Ilia Herschman, Vlad Kozak (toți trei stabiliți în SUA), Oleg Mîrzac și Aurelia Gheorghiceva (ultimii stabiliți în Germania). Mulți dintre actorii de performanță ai teatrului (Serghei Tușov, Victoria Kazanțeva, Roman Drobat, Elena Iacub ș.a.) au plecat pe parcursul anilor 1990 la diverse instituții teatrale din Rusia.

Teatrul Republican de Papusi „Licurici” este un centru cultural ce prezinta spectacole pentru toate varstele. Profesionalismul si frumoasele traditii spirituale atrag anual in sala sa circa 90 mii spectatori, prezentand peste 500 de spectacole – atat in tara cat si peste hotare.

Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” a fost fondat la 27 noiembrie 1992. Încă de la înfiinţare este conceput ca fiind un teatru pentru copii cu specific naţional, avînd drept scop valorificarea şi promovarea valorilor culturale ale neamului. 

La baza acestei idei au fost domnii Victor Ştefaniuc, Veniamin Apostol cu susţinerea primului Primar de Chișinău Nicolae Costin, aducînd în faţa celor mari şi mici spectacolele de început „Ivan Turbincă” şi „Evoluţie”, care s-au înscris perfect în spaţiul artei păpuşăreşti moderne, fapt pentru care teatrul a fost invitat în numeroase rînduri la festivaluri naţionale şi internaţionale.

 

Ecaterina Gîndea

Partenerii nostri: