Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


La mulți ani, Vasile Zubcu-Codreanu!

Vasile Zubcu-Codreanu este actor de teatru şi cinema din Republica Moldova. S-a născut la 12 februarie 1948 în orăşelul Nisporeni, Republica Moldova. Debutează în rolul lui Ilie Velcu din filmul „Lăutarii”, 1971. A absolvit Facultatea de Regie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1973. Din anul 1973 şi pînă în anul 1993 este actor la teatrul „Luceafărul”. S-a filmat activ în filmele studioului „Moldova-film” şi „Telefilm-Chișinău”. Cel mai reuşit rol ‒ Mihai Eminescu din filmul regizorului Emil Loteanu „Mihai Eminescu”, coloana sonoră a filmului fiind semnată de compozitorul E. Doga. Activează pe scena Teatrului Naţional „M. Eminescu”.

A primit titlul de Artist Emerit al Republicii Moldova, a fost decorat cu medalia „M. Eminescu”.

Filmografia:
„Omul merge după soare”, 1961 ‒ rol episodic,
„Lăutarii”, 1971 ‒Ilie Velcu,
„Ultimul Bastion”, 1971 ‒ rol episodic,
„Crestături pe amintire”, 1972 ‒ legionar,
„Ultimul haiduc”, 1972 ‒ rol episodic,
„Casa părintească”, 1973 ‒ Micandru,
„Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 ‒ rol episodic,
„O întîmplare la festival”, 1976 ‒ Nicola,
„Dimitrie Cantemir”, 1973 ‒ rol episodic,
„Pe urmele fiarei”, 1977 ‒ Păvălaş,
„Făt-Frumos”, 1977 ‒ fratele Elenei Cocînzeana,
„Strategia riscului”, 1978, Asociaţia de creaţie „Ecran” Televiziunea Central a URSS) ‒ rol episodic,
„Şi veni-va o zi”, 1979 ‒ miliţian de sector,
„La Porţile satanei”, 1980 ‒ rol episodic,
„Vîrsta de trecere”, 1981 ‒ rol episodic,
„Aveţi o telegramă”, 1983 ‒ rol episodic,
„Cum să devii celebru”, 1983 ‒ rol episodic,
„Luceafărul”, 1985, „Telefilm-Chișinău” ‒ Mihai Eminescu ‒ rol central.

 

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri: