Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Noutați


27 decembrie - Primul spectacol de teatru în limba română

Pe 27 decembrie 1816, la Iaşi, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi.

Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este primul spectacol de teatru jucat de români în limba română. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil și Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian. Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Aceasta „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzând mâna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tâlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961).

În Procuvântarea la ediția din 1850 a piesei, Asachi îşi aminteşte împrejurările acestei premiere absolute în cultura română: „Într-o epohă de străinomanie, la 1816, a fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”.

La premiera din 1816 a piesei Mirtil și Chloe actorii purtau frumoase costume naţionale româneşti.

 

Partenerii nostri: