Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Eleonora Brigalda ne uimeşte prin activitatea polivalentă

Când profesezi şi vii în faţa studenţilor, trebuie să fii foarte documentat despre ceea ce vorbeşti, să fii la curent cu toate tendinţele artei moderne, dar, totodată, să cunoşti şi tradiţiile. Afirmaţiile au fost făcute pentru trm.md, de artistul plastic, pedagogul şi criticul de arte, Eleonora Brigalda, la inaugurarea expoziţiei sale personale găzduite pentru prima dată de Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (UAP RM).

 


Expert şi artist – activităţi în armonie

 
Eleonora Brigalda mai mărturiseşte: „Cu lucrările mele, sunt foarte critică. Și mult mai simplu mi-e să dau sfaturi sau recomandări unor studenți de ai mei și cu ei experimentez mult mai mult. Cu ei, încerc să fac unele lucruri, pe care, poate, un pic mă rețin să le încerc în creația mea. Și atunci, după ce le încerc cu ei, zic că pot merge mai departe în spargerea rigorilor”. 
Calitatea de critic de artă niciodată nimănui nu-i încurcă în realizarea lucrărilor plastice. Creaţia Eleonorei Brigalda este un exemplu de succes în acest sens, a specificat pentru trm.md, Tudor Bragă, critic de artă. Potrivit lui, Eleonora Brigalda este o pictoriţă prolifică. Totodată, are discipoli care deja s-au afirmat în arta contemporană şi prezintă o speranţă pentru artele noastre pentru viitor.


 
Chişinăul întruneşte elita culturală din R. Moldova şi România
       
Ghenadie Jalbă, preşedintele UAP RM, solicitat de trm.md, a menţionat colaborarea intensă a Eleonorei Brigalda cu plasticieni, critici şi pedagogi de dincolo de Prut. Ea este organizatoarea Salonului profesorilor instituţiilor de învăţământ artistic din R. Moldova şi din România.

„La inaugurarea expoziţiei personale a Eleonorei Brigalda „Vatra neamului” au participat oaspeţi interesanţi, frumoşi din partea Uniunii Artiştilor Plastici din România, cum ar fi: Constantin Tofan, preşedintele Filialei Iaşi UAPR, Valentin Ciucă, critic de artă personalităţi culturale de la Iaşi, Galaţi”, a adăugat Ghenadie Jalbă.
 
Tripticurile istorice – expuse în premieră
 
Printe cele 70 de lucrări de pictură etalate în noua expoziţie, descoperim şi picturi tematice: tripticuri axate pe abordarea unor teme istorice. Acestea sunt elegant lucrate considerând experienţa acumulată în arta medievală moldovenească, a remarcat Tudor Bragă.
 
În context, Ghenadie Jalbă a precizat: „Expoziţia prezintă şi pânze noi pe care nu le-am mai văzut anterior. Acum, vedem lucrări cu tentă de lucrare tematică, precum sunt tripticurile. Autoarea participa preponderent cu pesaje la expoziţii de grup, la alte evenimente culturale”.   

Eleonora Brigalda este membru al UAP din R. Moldova,  doctor în studiul artelor, conferenţiar universitar la Universitatea Pedagogicăde Stat „Ion Creangă” din Chişinău. A expus creaţia sa inclusiv în 4 expoziţii personale. Este iniţiatoarea şi realizatoarea proiectului „Artă fără frontiere”.

 

Sursa text si foto : TRM.md  

Partenerii nostri: