Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arta Contemporană


Produsele Gallé - acum şi în Republica Moldova

Emile Gallé  este designer francez, reprezentant al Art Nouveau şi reformator al picturii pe sticlă şi ceramică. După moartea tatălui său, în 1874, el a preluat conducerea  afacerii familiei şi a deschis propriul său atelier.

Începând cu debutul său la Expoziția Mondială de la Paris, în 1878, Emile Gallé a devenit unul dintre cei mai importanţi promotori ai prelucrării sticlei, fiind şi unul dintre artiştii cei mai remarcabili ai secolului XIX, primind recunoaştere internaţională.  În ornamentele  utilizate de el domină motive de plante, flori, fructe și insecte.

Încă din 1884, Gallé a lansat așa-numitul "vorbit" pe sticlă, cu citate din Francois Villon, Baudelaire Charles, Mallarmé Stéphane, Paul Verlaine și alți poeți. Pe la sfîrşitul anilor 80, Emile Gallé s-a implicat şi în producerea mobilierului, aplicând aceeaşi tehnică, a "vorbitului" pe mobilier şi îmbinând tehnicile deja cunoscute şi promovate de el.

Câteva elemente ale tehnicilor practicate  de Emile Gallé  s-au păstrat şi au fost preluate de actualii artizani. Începînd cu luna octombrie 2012, produsele Gallé sunt disponibile şi în ţara noastră, prin intermediul Salonului de mobilă „Monte Cristo”.

Despre creaţiile Gallé, mai multe detalii  ne-a oferit Marcel Butnaru, directorul Salonului de mobilă „Monte Cristo”.

Ce v-a motivat să aduceţi brandul Galle în Moldova?

După o prezenţă de 15 ani pe piaţa mobilei din Republica Moldova, cu mobilier de calitate europeană importat din România şi Italia, am hotărît să prezentăm consumatorului nostru un produs nou, inedit, de o calitate înaltă, care este fabricat conform standardelor şi certificatelor europene.

Prin ce se deosebesc obiectele din sticlă realizate în stil Gallé de celelalte, deja existente pe piaţa din Moldova?

Fiecare obiect este realizat manual, inovaţia constând în suprapunerea mai multor straturi de sticlă de diverse culori. Până în prezent, în Republica Moldova nimeni nu a practicat această tehnică, iar aducerea pe piaţa a astfel de produse este ceva nou.

Care este metoda de prelucrare a  obiectelor ce poarta marca Gallé ?

Vasele sunt modelate în forma dorită, apoi sculptate printr-un procedeu chimic, cu motive de obicei florale. Sculptura are rolul de a scoate la iveală straturile de sticlă din profunzime, care creează adevărate jocuri de culori. După ce s-a sculptat primul strat, rezultatul care se doreşte a fi păstrat se acoperă cu un lac protector. Vasul se introduce apoi în acid fluorhidric, iar zona neprotejată se corodează, ulterior fiind decopertată. În felul acesta, se aduce la suprafaţă stratul următor de sticlă, de altă culoare. Acesta este sculptat la rândul lui şi procedura se repetă. Imaginea finală va conţine motive variate, de diferite culori. Obiectul devine cu atât mai valoros cu cât este lucrat în mai multe straturi. Astfel, creatiile Galle devin basoreliefuri în sticlă colorată.

E o procedură destul de complicată…

Procedeul este dificil, implicând multe ore de lucru. La  o piesă medie lucrează 50 de ore o echipă formată dintr-un pictor, un acidator şi un gravor, plus o altă echipă de suflători de minim şase oameni.

La ce preţ se vând aceste lucrări?

Astăzi, vazele şi obiectele decorative originale sunt licitate la preţuri foarte mari. Există şi alternativă pentru un obiect obţinut doar în tehnica respectivă. Vaze, lămpi, plafoniere şi tulipe pentru iluminat, fructiere şi bomboniere, toate acestea sunt comercializate în magazinul nostru. Preţurile lor variază între câteva zeci şi câteva sute de euro, în funcţie de măiestria prelucrării şi complexitatea elementelor care o desăvârşesc.

 

ANNA Casian-Musteaţă

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed