Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Europa


Băncile - cei mai mari colecţionari de artă

Băncile deţin colecţii de artă mai mari decât cea a Muzeului Luvru. Dacă cel mai cunoscut muzeu al lumii însumează 35.000 de lucrări de artă, Deutche Bank are peste 56.000 de piese expuse în 900 de locaţii, UBS deţine 40.000, ING Bank găzduieşte 22.500, iar JP Morgan numără peste 30.000 de opere.

Şeful curatorilor de la Deutsche Bank, Friedhelm Hütte, declară că marea colecţie de artă contemporană aflată în proprietatea băncii are „o valoare exprimată în milioane de euro de trei cifre”, cele mai importante lucrări fiind cele semnate de Kandinsky şi Paul Klee. La o licitaţie organizată în 2010 , Commerzbank a încasat pe o sculptură semnată de Alberto Giacometti suma de 65 milioane de lire sterline (aproximativ 80 milioane de euro), record ce  nu a fost depăşit nici astăzi.

Acest trend al mecenatului nu este străin nici de marile bănci din România. BCR, Bancorex, UniCredit Ţiriac, BRD şi BNR tezaurizează şi colecţionează opere de artă valoroase şi reprezentative, din care nu lipsesc numele unor artiţti consacraţi ca: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Dumitru Ghiaţă, Lucian Grigorescu sau Rudolf Schweitzer-Cumpăna, dar nici artişti contemporani: Roman Tolici, Dumitru Gorzo, Suzana Dan.

Pentru a lua contact cu unele dintre cele mai importante colecţii ale băncilor din România, iubitorii de artă pot vizita până la data de 31 ianuarie 2013 expoziţia de artă contemporană “Spatial Poetry”, amplasată în lobby-ul sediului central al UniCredit Ţiriac Bank din Bucureşti sau expoziţia BCR din luna decembrie 2012, organizată la Muzeul Naţional de Istorie. Aceasta din urmă este o premieră în România, aducând în atenţia publicului 60 dintre cele 300 de lucrări din colecţia proprie, precum şi o parte din colecţia numismatică.

Sursa: Income Magazine

Partenerii nostri: