Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Teatrul Naţional de Operă şi Balet


In memoriam - Maria Bieșu

Maria Bieşu s-a născut la 3 august 1935, în satul Volintiri, raionul Ştefan-Vodă. Interpreta şi-a dedicat întreagă activitate scenei şi muzicii universale, a înregistrat performanţe artistice la nivel naţional şi internaţional, fiind recunoscută ca una dintre cele mai mari cântăreţe de operă a culturii universale. Pe parcursul activităţii sale, a cântat aproape în totalitate ariile principale din spectacolele înscrise în repertoriul Teatrului Naţional de Operă şi Balet.

Maria Bieşu a fost Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, „Doctor Honoris-Causa”, Cavaler al „Ordinului Republicii” şi deţinătoarea Ordinului Naţional „Steaua României”.

Recunoştinţa internaţională a obţinut-o în cadrul celor mai prestigioase concursuri internaţionale, fiind laureată şi deţinătoare a Premiului III la Concursul Internaţional „P. I. Ceaikovski” din Moscova (1966), a Premiului I şi Cupei de Aur pentru cea mai bună interpretare a rolului Madama Butterfly din opera „Madama Butterfly” la Concursul Internaţional de canto „Miura Tamaki” Tokio, 1967.

Din 1987, Maria Bieşu a fost preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova şi vicepreşedinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moscova (1992), iar din anul 1990 este preşedintele Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu”.

Maria Bieşu a fost preşedintele de onoare al Asociaţiei Femeilor din Republica Moldova, reprezentând femeile Moldovei în toate colţurile lumii.

A decedat la 16 mai 2012.

ArtInfinit.md

 

Partenerii nostri: