Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi



Nov 20, 2019

Expoziția World Press Photo revine la Chișinău pentru al treilea an consecutiv Chișinăul va găzdui pentru a treia oară Expoziția Internațional World Press Photo, ediția  2019, cea mai importantă competiție fotografică la nivel mondial. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Regatului Țărilor de Jos.

Nov 15, 2019

Vineri, 22 noiembrie, 2019, ora 15.00

în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei,

va avea loc vernisajul expoziției comemorative

Esfira Grecu - ceramică

Mihail Grecu - pictură

Nov 15, 2019
«ДДТ. История звука» — новая концертная программа, стартовавшая осенью 2016 года. Избранные песни из разных альбомов группы — с момента основания до наших дней — впервые объединены в один большой, долгожданный концерт.
Nov 14, 2019

Muzeul Național de Artă al Moldovei, care este una dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Republica Moldova a fost fondat în anul 1939 și este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani. Sediul Dadiani, unde în ultimele decenii, muzeul păstrează o mare parte din colecții și desfășoară întreaga activitate expozițională.

Nov 12, 2019
Pe 14 Noiembrie 2019, Vă invităm la vernisajul expoziției „Luptă și suferință. Polonezii în al Doilea Război Mondial”

Drept invitați speciali îi vom avea pe Ambasadorul Republicii Poloneze în Moldova,  Bartlomiej Zdaniuk și directorul Institutului Polonez din București, Wojciech Mrozovski  .

Vă așteptăm cu drag, începând cu ora 15:00 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Oct 11, 2019
Pe 18 octombrie, ora 18:00, în Sala Mare a Filarmonicii din Chișinău, va avea loc un Concert Simfonic de excepție. Solista serii - Alexandra Conunova, câștigătoarea Premiului Național 2019, violonista noastră ce cucerește constant și cu o veritabilă strălucire interpretativă marile scene ale lumii, revine acasă pentru a bucura inimile melomanilor care o așteaptă cu nerăbdare de fiecare dată.
Oct 3, 2019

Serghei Alexandrovici Esenin, (în rusă: Сергей Александрович Есенин) s-a născut la  3 octombrie 1895 și a decedat la 27 decembrie 1925. A fost un poet liric rus celebru. Născut într-o familie de țărani din satul Constantinovo (astăzi Esinino), regiunea Riazan din Rusia, Serghei Esenin a fost abandonat de părinții săi în copilărie și a trăit cu bunicii săi. A început să scrie poezii la nouă ani. Copil-minune al literaturii, în 1912 s-a mutat la Moscova, unde s-a întreținut muncind ca și corector la o tipografie. În anul următor s-a înscris la Universitatea de Stat din Moscova, unde a studiat un an și jumătate, ca student extern.

Sep 27, 2019
Istoria umanitatii este plina de artisti grozavi si extraordinarele lor opere de arta. Exista cateva picturi care au obtinut o faima si recunoastere internationala. Urmatorul top cuprinde cele mai celebre 10 picturi din toate timpurile si din intreaga lume. In stabilirea popularitatii picturilor, s-a tinut seama atat de numarul dereproduceri, cat si de recognoscibilitatea fiecarei picturi celebre (i.e. cat de usor pot fi recunoscute). Operele din topul de mai jos poarta semnatura unor pictori celebri si apartin celor mai importante stiluri si curente din istoria artei. Topul cuprinde picturi in ulei si tempera, pe lemn, panza si ipsos.
Sep 24, 2019
Nina Crulicovschi s-a născut la 24 septembrie în anul 1951 în regiunea Kurgan, Rusia. Părinţii ei au fost deportaţi în Siberia. Abia la vîrsta de şapte ani Nina Crulicovschi revine cu tatăl său la Chişinău. Începe să înveţe treptat limba maternă, căci nu cunoştea la acea vîrstă decît rusa şi tătăreasca. Învaţă la şcoala muzicală din Slobozia, cîntă în ansamblul local muzică populară şi de estradă.
Sep 21, 2019

1 octombrie, Sala Mare, ora 18:00, Intrarea în baza invitațiilor

Gala Excelenței Muzicale de Ziua Internațională a Muzicii. Organizat de Uniunea Muzicienilor din Moldova în parteneriat cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”

Sep 12, 2019

Pe data de 12 septembrie se împlinesc 149 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului şi traducătorului Constantin Stamati. Născut în 1786, Constantin Stamati este fiul paharnicului Toma Stamati şi nepot de frate al mitropolitului lacov Stamati. Învaţă, probabil, la Şcoala Domnească dela Iaşi, apoi îşi desăvîrşeşte instruirea ca autodidact. Însuşeşte limbile franceză, rusă şi greacă. Îndeplineşte diferite slujbe în cancelaria Vistieriei Moldovei (1806).

Sep 3, 2019

Pe data de 3 septembrie se împlinesc 473 de ani de la trecerea în eternitate a marelui domnitor Petru Rareş (1527-1538; 1541-1546). Venirea la scaunul Moldovei a acestui domnitor este învăluită de legende, la răspîndirea cărora a contribuit Dimitrie Cantemir (în Descrierea Moldovei). Documentele, actele cancelariei Moldovei demonstrează, fără urme de îndoială, că Petru vodă, zis Rareş, a domnit de două ori. În al doilea an de domnie se implică în luptele pentru tronul Ungariei.

Aug 28, 2019

Publicaţia Bored Panda a realizat un top al celor mai frumoase scări din lume, în funcţie de voturile cititorilor. Din 18 scări prezentate pentru concurs, pe primul loc s-a situat o construcţie din România. Cea mai frumoasă scară din lume este scara Rakoczi din Tărgu Mureş. Construcţia a primit de la cititorii publicaţiei 120 de puncte, iar fotografia care i-a impresionat aşa de mult este realizată de Dragoş Gurăroşie. Pe locul al doilea sunt scările bibliotecii Aqua Alta din Veneţia, considerată cea mai frumoasă bibliotecă din lume, care au primit însă doar 8 puncte din partea cititorilor.

Aug 23, 2019
Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.
Aug 16, 2019
Unul din preceptele maeștrilor conversaţiei şi negocierii sună aproximativ astfel: Captează atenţia şi stimulează oamenii să gândească , să simtă şi să acţioneze diferit. Brian Tracy, autorul cărţii „Secretele puterii de convingere”, aparută recent la Business Tech, a scris pentru cartea sa o motivatie programatică: „puterea de convingere este o abilitate extraordinară care poate fi exercitată asupra unei singure persoane sau a unui grup și poata fi aplicată atât în viața profesională, cât și în cea particulară. Indiferent că faci o prezentare de vânzare, participi la o negociere, îți motivezi echipa, vorbești la un eveniment, ții un discurs, esti trainer sau profesor ori îți trimiți copilul la culcare mai devreme, tehnicile de a capta atenția oamenilor și de a-i stimula să gândească diferit, să simtă diferit și să acționeze în consecință, sunt același."
Aug 8, 2019

Joi, 8 august, 2019, ora 16.00

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

va inaugura expoziţia personală

Ingo Glass

Aug 4, 2019

. Îndeplineşte un timp funcţia de secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Aug 1, 2019

Olia Tira este pseudonimul interpretei, numele ei adevarat este – Olga Tira. Olia Tira s-a nascut la 1 august 1988 la Potsdam (Germania) in familia unui militar sovietiс. In copilarie Olia cu parintii sai s-a mutat in or. Cahul, Republica Moldova. A absolvit liceul teoretic „Dimitrie Cantemir” din Cahul. La virsta de 13 ani participa la concursul international „Faces of Friends” (Cahul), undе ia premiul 2, interpretind o piesa in duet сu Natalia Barbu. Peste o perioada de timp incepe sa colaboreze cu producatorul muzical Serghei Orlov.

Jul 30, 2019

Pictorul Valentin Rusu s-a născut la 30 Iulie, 1973, în Republica Moldova, raionul Hânceşti. La 31 Ianuarie 2005, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din republica Moldova, secţia Pictură, iar din 2009 este art-director al Centrului Cultural ArtElite, fiind pînă în present şi Lector Arte Plastice, specialitatea desen, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, facultatea Arte plastice şi design. Clasele I-XI le studiază la Şcoala medie nr.2 din or. Hânceşti, R. Moldova.

Jul 28, 2019

Nelli Cozaru - actriță, regizor, profesor de arta actorului, s-a născut la data de 28 iulie 1962, în satul Ștefănești, r-ul Ștefan Vodă. Încă din frageda copilărie, când mergea împreună cu părinții la film se deghiza ca o actriță, poate că avea presimțirea că va deveni cu timpul o actriță de mare talent. În anul 1985 a absolvit Școala „B.V. Șciukin” din cadrul Teatrului „Vahtangov”, cel de-al doilea studiou moldav.

 

Pagina  1  de  178

 


Partenerii nostri:

Hertz.md - partenerul dumneavoastră de încredere pentru servicii de inchiriere auto Chisinau. O gamă variată de mașini, oferte atractive și calitate superioară. Descoperiți Moldova cu Hertz!

  • electrocasnice